LÄNKSIDAN

  Sid 2 med bl. a. foton på gamla leksaker!
     Den här bilden har jag lånat från en mycket bra webbplats (om man är intresserad av femtiotalsnostalgi) http://breweriana.nu/henrikslanthandel/ !! Jag har fått löfte från Henrik att låna några av hans bilder och samtidigt göra reklam för hans "lanthandel"! Om du klickar på bilden kommer du till hans lanthandel!

Rolfs femtiotal!

Vänta ett tag medan alla bilderna laddas ned till din webbläsare!

De två bilderna (Tomteskur och Persil) är lånade från Henriks lanthandel (har fått löfte!), klicka på någon av bilderna, så kommer du dit!

Den här bilden har jag lånat från en mycket bra webbplats (om man är intresserad av femtiotalsnostalgi) http://breweriana.nu/henrikslanthandel/ !! Jag har fått löfte från Henrik att låna några av hans bilder och samtidigt göra reklam för hans "lanthandel"! Om du klickar på bilden kommer du till hans lanthandel!


Femtiotalet har nog påverkat mig mycket! Under hela femtiotalet gick jag i skolan, från småskola, folkskola till samrealskola!

När femtiotalet var slut var jag i 16-årsåldern. En Monarped (Monarks moped) köpte jag begagnad för 300 kronor. En kompis storebrorsa hade en motorcykel, som hette "Silverpilen". Filmstjärnor samlade man på; "filmisar".

1- och 2-öreskola fanns det, 5-öreskolan var ganska stor! Golfbyxor hade man (det kanske var i slutet av fyrtiotalet!). Elvis och Tommy var man tvungen att ta ställning till, jag valde Elvis, tyckte Tommy var för mjäkig!

Här nedan ser du ett antal femtiotalsprylar! Det kommer fler bilder och mer text så småningom!

  1. Det första fotot föreställer en liten glasgubbe, som det var någon slags parfym i, jag fick den av min morfar. Gubbens keps var ett avskruvbart lock!
  2. Det andra fotot är en läskpappersrulle av bakellit.
  3. Sedan en plåtlåda, som det har varit tobak i och som sedan fick fungera som förvaring åt skruvar med mera!
  4. Det fjärde fotot är från 1943-1944 ungefär. Föräldrarna kunde få ransoneringskort till sina barn och köpa ut exempelvis kakao på!


	OBSERVERA! Dessa 4 foton (och även grejorna) 
	är mina egna och du får inte "låna" 
	dom till en egen hemsida! Du får i så fall 
	höra av dig till mig, får vi se om vi kan komma 
	överens! / Rolf Malmquist   
 
 

 

 
  Följande text är liksom bilden hämtad på adressen nedan:
http://www.geocities.com/MotorCity/Downs/3340/vy_vaxjo.html

"PLATSEN ÄR BERGSNÄS, VÄXJÖ. I vägkanten i förgrunden står det en grå-svart folkabuss. På vägen rullar bulliga 50-talsbilar förbi i en strid ström. Vädret är fint och soligt, även om en del mörka moln lurar vid horisonten. Och mellan förortsvillorna och grönskande trädgårdar ligger det en blänkande vit Essomack, med röda dekorränder och rundat tak. Kommer Sverige någonsin bli lika vackert som det en gång var?"

Ja, texten är kanske litet väl nostalgisk! Men nog var det annorlunda, mer oskyldigt, lugnare. Kanske framförallt lugnare, ett mycket lugnare tempo!
Jag kommer ihåg när jag sommarjobbade på SKF i Hofors, året kanske var 1958-59, man hade matsäck med sig till lunch. Man hade en timmes lunch och det tog ungefär en kvart att äta medhavd matsäck. Vad gjorde man? Jo, alla gick och lade sig för att sova på arbetsbänken med en blåblus under huvudet, resten av timmen! Hur många tar en tupplur mitt på dagen idag....?För några veckor sedan (i slutet av april) hittade jag en relativt ny affär i Uppsala mitt emot Domtrapp-källaren, en affär med en hel del gamla prylar, som hette Mamsell K. Här kan du se en del av det som fanns i affären!

Uppdaterat fredag 19 maj 2000

FORTSÄTTNING FÖLJER PÅ nästa sida!

© Rolf Malmquist
e-post: rolf.malmquist@gmail.com