Uppdaterad 2014-01-01

TÄVLING! NY BILD!
GISSA VAR BILDEN ÄR TAGEN!

Du ska berätta var denna bild är tagen, gatunamn eller på annat sätt så att det klart framgår att du har förstått var bilden är tagen!
Mitt mål är att byta bild varje månad. Du som vill vara med och gissa fyller i formuläret längre ned på sidan. Det svar som kommer till mig först och som är rätt vinner! Priset är äran! Jag kommer att lägga ut namnet på vinnaren och alla namn som har kommit med rätt svar! Tilläggas bör att alla bilder är plåtade i Uppsala!
Du kan klicka på den lilla bilden för att se den stora bilden, men då måste du använda bakåtknappen i webbläsaren för att komma tillbaks! De små bilderna plus information om vilken som har vunnit, ligger nu under den nya stora bilden! Använd rullningslisten för att komma nedåt på sidan. / Rolf Malmquist


Var är det här fotot taget?

Foto: Rolf Malmquist

Bild 30: Ingen har hittills gissat att bilden föreställer en annan del av statyn som på bild 28: Staty utanför S:t Persgallerian på gågatan. Den heter Celsiusastronomen av Knut Erik Lindberg.


Bild 29: GRATTIS till rätt svar! Vespertinus Vulgaris svarade den 1 juni 2012: Bilden föreställer Rättvisans gudinna "Justitsia" Stående i en nich på rådhusfasaden på St:torget. Rådhuset även kallad Edbergska huset, uppfört redan under 1600-talets mitt. 1770 uppfördes rådhuset i sin nuvarande byggnad av Johan Ulfström. En ombyggnad under 1880-talet, där arkitekt CA Kilberg klädde fasaden i "nyrenässans" som det ser ut i dag.
Bild 28: GRATTIS till rätt svar! Jens Enqvist svarade den 11 mars 2012:
Staty utanför S:t Persgallerian på gågatan. Den heter Celsiusastronomen av Knut Erik Lindberg.

I Wikipedia står det "Knut-Erik Lindberg, (alternativt Knut Erik), född 3 juli 1921 i Solna, död 13 november 1988 i Delsbo, var en svensk skulptör. Celsiusastronomen (1979), brons, Celsiuspromenaden i Uppsala"

Här kan du se fler bilder på statyn!

BILD 27: GRATTIS till rätt svar! Håkan Rasmusson skickade det första rätta svaret (20 januari 2011)! Hej! Statyn står på en pelare utanför Uppsala Domkyrkas västra torn. Biskopsgatan.
Sedan kom det in ännu ett svar, som var ganska utförligt (någon som kallar sig Vespertinus skickade svar 10 februari 2011):
Mannen på bilden föreställer Ärkebiskop Jakob Ulvson f.1430-1521(Örnfot). Han befinner sig en bit upp i luften, stående ovanpå en kollon i vacker Älvdal-sporfyr (marmor från Älvdalen). Jakob var verksam som Ärkebiskop 1469-1515. Under 46 år som Ärkebiskop var han den som suttit längst i sitt ämbete. Skulpturen är gjord av Christian Eriksson (1858-1935).
BILD 26: GRATTIS till rätt svar! Håkan Rasmusson skickade 3 december rätt svar: Hollywood-versionen av Stieg Larssons "Män som hatar kvinnor" spelades in på Drottninggatan därav skylten "Mjölkbar" och andra gamla skyltar.

Det var alltså när Hollywood var här och filmade några scener till Millenium-filmen (i mitten av september 2010)! Så här ser det ut idag (19 januari 2011)!

Vill du se fler bilder från när Hollywood var här?BILD 25: GRATTIS till rätt svar! Mårten Ehn skickade rätt svar: Det måste stå Svartbäcksgatan 22 på skylten. Eller rättare sagt, det står "Svartbäcksg. 16-22" på gatuskylten!BILD 24: GRATTIS till rätt svar! Rätt svar kom 21 augusti från en anonym person. Han svarade så här:

Hörnet S:t Olofsgatan/Rundelsgränd, mer exakt S:t Olofsgatan 12.


Det som går att tillägga är konstnärens namn: Henry Wallin, som både är konstnär och spelman. Jag tror den gjordes 1984.

BILD 23: GRATTIS till två rätta svar från dels:

Gunnar Lindkvist (2010-05-16): Statyn över prins Gustaf, sångarprinsen (Sjungom studentens lyckliga...) utförd av Carl Eldh.

Och dels:
Jacob Höglund (2010-05-17) Hej Rolf, bilden är tagen alldeles norr om Carolina Redeviva och föreställer sångarprinsen Prins Gustaf - han som skrev Studentsången: Sjung om studentens lyckliga dar.

Detta står längst ned på sockeln!


BILD 22: Ingen har hittills svarat på var balkongen finns! Klicka här, så ska du se var bilden är tagen, däremot har jag inte så mycket fakta om huset!
Du som eventuellt vet mer om huset, skicka gärna texten till mig genom att gå längst ned på denna sida och använd formuläret!
BILD 21: GRATTIS till två rätta svar från dels:
Rostas Cedermark, som svarar
Kvarteret Lejonet, Uplandsbanken.

Och dels:
Torsten R Lindemark som svarar
Upplands Enskilda Bank.
Huset är byggt 1907. Ett i mitt tycke ett mycket vackert hus i jugendstil. Huset var från börjat ämnat som bankbyggnad och är det även idag. Upplandsbanken var inrymt här under många år och nu senare Nordbanken. Arkitekt till huset är den produktive Ture Stenberg (1863-1917). Han är även skyldig till flera av våra vackra hus i jugendstil och även nationalromantisk stil, som Strandbergshuset Stora Torget 1 och stora delar av kvarteret Näktergalen efter Drottninggatan. Vidare Sverkerskolan, Grand Hotell "Hörnan", Kemikum. Vidare Saluhallen, Almqvist & Wiksell, Uppsala sprit och handelsbolag på Dragarbrunnsgatan 43, kvarteret Pantern. Du har fångat en fin detalj från taket, det Uppländska vapnet.


BILD 20: GRATTIS till ett rätt svar från Tore och Svarten. Jag ber om ursäkt att publiceringen av svaren har dröjt, det första svaret kom redan i september! Jag har helt enkelt inte haft tid att fixa ett nytt foto!

Så här svarar Tore (fast jag anar en annan person bakom pseudonymen Tore R. Lindeman):
Bilden är tagen i hörnet Östra Ågatan-Smedsgränd, kv.Näktergalen. Ritad av arkitekt Carl Robert Lindström (1876-1965). Han var tf. stadsarkitekt i Uppsala 1913-14. Huset är ett bostadshus i tre våningar som är uppfört i jugendstil 1907. Studera gärna den fina ingången till lägenheterna som är belägen på smedsgränd 2. 23 september Tore R. Lindeman ************************************* Och så här svarar Svarten:
I hörnet Östra Ågatan/Smedsgränd, Uppsala.
svarten@sverige.nu
BILD 19: GRATTIS till ett rätt svar från Vespertinus Pictor!
Huset ligger invid Domkyrkan, på S:t Erikstorg. Idag är det ett café i lokalerna. Där bilden är tagen ligger toaletterna till caféet. Tittar man åt vänster några fönster bort så står det café på fönsterrutorna. Husen vid sidan av Domkyrkan tjänade domkapitlet, ärkebiskop,domprosten,ärkejäkeln och alla de övriga i kaniken. Runt hela Domkyrkan fanns på 1400-talet en ringmur av hus.Under detta århundrade grundades det som finns kvar idag av det nyare Uppsala som Skyttianum, Dekanhuset, Ärkebiskopsgården, Gustavianum. Det känns alltid lika bra att vandra runt på "Domberget" den kulle som kyrkan ligger på. När filmen "Fanny och Alexander" spelades in så var de tre stora portarna till vänster, de som skulle föreställa ingången till teatern.
BILD 18: GRATTIS till två rätta svar från Bodil Brewitz och Ingrid Vedin!
Grisbrunnen på Svintorget, som numera heter Kungsängstorg. 1991 invigdes skulptur och fontän, skulptur gjord av: C. G. Torstensson och fontän gjord av: Håkan Qvarnström.
Texten nedan hittad på adressen: http://svarten.blogspot.com/
Enligt en anteckning hos Uppsalas ortnamnsregister har platsen även kallats Kotorget och Kobacken. På torget pågick under lång tid handel den första tisdagen varje månad, då bönderna kom för att sälja sina produkter. Uppsalas första bil visades upp på torget. Bilen var vedeldad. På Svintorget samlade Carl von Linné sina studenter för vandringar ut till sin sommarbostad i Hammarby.
BILD 17: GRATTIS till två rätta svar från Bodil Brewitz och Mårten Ehn.
Bodil skrev: Tegelfasaden på byggnaden finns till vänster om CVL på Klostergatan (ner mot ån) det ligger en affär mellan fasaden och CVL.
Mårten skrev: Klostergatan. Bredvid Gustav Adolfsakademien och InHouse-butiken.
BILD 16: GRATTIS till Tomasi Vespertinus (..hrm.. jag tycker namnet låter bekant! Hur som helst så skriver han så här:
Östra Ågatan 1 - 7. Leoparden är namnet på hela kvarteret. Huset på bilden är byggt 1985 av byggmästare John Mattsson och målat av en firma vid namn Måleritjänst i Uppsala. Jag var själv byggnadsmålare på den tiden och det var mina jobbarkompisar som var där och "gnugga". Gatan i fonden är således Linnégatan. Östra Ågatan är just här en av de smalaste gatorna i stan. Under 60-talet när det fanns raggare som körde raggarrundan så gick den just här. Ni kan tänka hur det lät i denna smala gränd när en V-8 kom mullrande. Tut, tut!

BILD 15: Tyvärr var det ingen som kunde gissa var denna lilla staty stod! Titta här, så kanske du förstår att det är en del av den staty som finns till höger innan man kliver in genom entrédörren till Uppsala stadsbibliotek!

BILD 14: GRATTIS! Vinnare blev någon som kallar sig Vespertinus Larentius!!
Vespertinus skriver:
Huset som ligger i Uppsala på Kungsgatan 10 a+b i Kv. Bredablick. Uppfördes 1927 som bostadshus åt stadens brandkår, huset kallas i folkmun "Borgarbrandkårshuset" Det består av lägenheter i storlek 1-2 rum och kokvrå. Utvändigt har det lite "romerskt stramt" utseende med stora kolonner med kapitäler vid entréerna och ett emblem föreställande ett "eldklot" brandmännens signum. Huset ritades av Gunnar Leche som inte behöver någon närmare presentation. På den här tomten låg tidigare en kakelfabrik som en viss "Boivies" drev åren 1850-1918.

BILD 13: GRATTIS! Vinnare blev någon som kallar sig Vespertinus Thomasi!!
Thomasi skriver:
Kungsängsgatan 33 C, Kv. Gudrun. Här låg tidigare "Gahns" tvål fabrik, som revs under 1970-talet och 1984 stod det nya service huset vid namn Gudrun färdigt. Jag tror att det var JM-bygg som uppförde det? Olof Hellström fick i uppdrag att utsmycka fasaden. Hela långsidan på huset är smyckade med olika motiv i relief, dän här bilden är den södraste eller den som är närmast Kålsängsgränd.

BILD 12: GRATTIS! Vinnare blev Marit Jonsson, Uppsala!!
Marit skriver:
Ärkebiskopsgården, ÄB Anders Wejryd är nuvarande bostadsinnehavare.
BILD 11: GRATTIS! Vinnare blev Tommy Funke, Uppsala!!
Tommy skriver: Huset är ett flerbostadshus i kvarteret Hörnet. Byggnaden uppförd som flerbostadshus av Erlangens Bayerska bryggeri AB efter utstakning av tomt 1872. Huset är uppfört i detaljrik nyrenässansfasad i låg relief och med en balustrad som endast antyder om en balkong, centralt placerad ovanför huvudingången. Kuriosa: Under senare år när kronprinsessan Victoria ämnade studera vid Uppsala universitet, så rustades våning 1 upp för att hon ämnade bo där. Nu blev det inga studier i Uppsala för henne, utan på annat håll. Vem som bor där nu får ni själva lista ut.

Bild 10: GRATTIS! Vinnare blev Marie-Louise Persson igen!
Jag tror att fotot visar Råbyvägen, skriver Marie-Louise. Det stämmer bra, det är korsningen Råbyleden och Väktargatan!

BILD 9: GRATTIS! Vinnare blev någon som kallar sig Peter och Marie-Louise Persson!!

Den svarta skylten tillhör Centralbadet, vid Gamla Torget.

BILD 8: ETT STORT GRATTIS!
till Kent Björktjära, som har svarat

Det var inte lätt, men nu tror jag mig veta vart det är: Ett antikvariat vid Martin Luther Kings plats bakom universitetsbyggnaden.

BILD 7: ETT STORT GRATTIS!
till Rosmarie Söderberg, som har svarat fängelsehålorna. Rätt svar hade också en som kallar sig Nima.
Porten kallas kung Jans port. Men vi har väl inte haft någon kung som hette Jan, kanske du säger! Det stämmer, men den som åsyftas är Gustav Vasas son, d. v. s. kung Johan III!
Den här porten är det äldsta minnet från Vasaborgen, som fanns där innan slottet och som byggdes i mitten av 1500-talet!

BILD 6: ETT STORT GRATTIS! Vinnare den här gången blev Kent Björktjära, som säger att det är servicehuset på Kungsängsgatan. Mycket riktigt det är Gudruns servicecenter på Kungsängsgatan 33 C. Jag vet just nu inte konstnären, men det ska jag försöka ta reda på!

BILD 5: ETT STORT GRATTIS! Vinnare den här gången blev Anne-Marie Ljung, Uppsala!!!
Bilden är tagen på Valvgatan 4 i Uppsala. Huset går under namnet Atterbomska huset. Det är uppfört 1782 under professor skytteanus Jacob Lindblom. Från början var det brygg- och bagarstuga. Namnet kommer av att huset beboddes av skalden Per Daniel Amadeus Atterbom åren 1807-1810. Idag disponeras det av stadsvetenskapliga institutionen som forskarrum. Senaste renovering gjordes 1975, men porten som bilden föreställer, skulle nog behöva en smörjning omgående. Om man går in genom porten, så kommer man in i en nyrenoverad trädgård. I den skytteanska trädgården odlades förr kål, kryddor m.m. Den renoverades förra året och tanken var att återskapa den till 1700 - 1800-tal. När man står där inne i trädgården som ligger mitt i staden, så får man ändå en känsla av landet.
(2002-03-24)
BILD 4: GRATTIS! GRATTIS! Vinnare den här gången blev återigen Tommy Funke, Uppsala!!!
Rätt svar hade också Per Öström, Uppsala!
Tommy skriver: (mycket mer än jag visste!)
Bilden föreställer ekdörren till den södra ingången till domkyrkan, den som vetter mot riddartorget. Sydportalen heter S:t Lars och tillkom på kyrkan under 1200-1300 talet, och var från början huvudingång till kyrkan. Namnet kommer efter ett av dom tre helgonen som omnämns i domkyrkan S:t Erik, S:t Olof och S:t Lars. Själva portalen har tolkats som ett bildprogram, där den kristna trons huvudtankar åskådliggörs. Titta gärna på hela den vackra portalen.
(2002-02-10)

BILD 3: GRATTIS! GRATTIS! Vinnare den här gången blev Tommy Funke, Uppsala!!!
Bilden föreställer Skytteanska valvet eller som Tommy skriver:
Huset tillhörde på 1700-talet Johan Skytte, och ligger nedanför domkyrkan. På fasaden finns en inskription J.S.F.R.O.M.N.T.G. vilket betyder: Johan Skytte Friherre Riksråd och Maria Nääf Till Gröönsö.

BILD 2: GRATTIS IGEN! Vinnare blev Barbro Hellemarck, Uppsala!!
Bilden föreställer Strandbergsfastigheten/O´Connors vid Stora torget. Rätt svar hade också Per Öström i Uppsala!

BILD 1: GRATTIS! Vinnare blev Uffe Andersson, Uppsala!!
Bilden föreställer Östra Ågatan, den lilla biten mellan Linnégatan och S:t Olofsgatan.


Ditt namn

Din e-post

Namn på gatan

Förtydligande text!


© Rolf Malmquist


besöksräknare