Sätt egen surdeg och baka sedan limpor

Häll i 1 dl rågmjöl i en glasburk. Häll sedan i 1 dl 40-gradigt vatten. Blanda i 1 msk honung för att kulturen inte ska mögla.
     
Rör om. Ställ upp burken ovanpå kylskåpet med locket litet på glänt. Efter 24 timmar, tag ner burken och blanda i 1 dl rågmjöl till.
     
Blanda i 1 dl 40-gradigt vatten igen. Rör om och ställ upp på kylskåpet igen. Efter ytterligare 24 timmar ska det bubbla, om det inte är något liv alls i surdegen, släng och börja om!
     

Så här ska det se ut! Det känns också på lukten om surdegskulturen  kommit igång.

Nu kan du ta kanske hälften och börja baka med, resten kan vara kvar i burken och stå i kylskåpet med lock på i några veckor åtminstone. Spar minst ½ dl till förökning.
FÖRÖKA KULTUREN SÅ HÄR:
Blanda ½ dl färdig kultur med 1 ½ dl grovt rågmjöl och 1 ½ dl vatten (40º). Efter 12 timmar är kulturen färdig att användas igen.

Blanda minst 1 dl av den färdiga kulturen med 1,5 liter 37-gradigt vatten och minst 1 påse grovt rågmjöl, 1 påse brukar väl vara på 1 kg. 

Degen som du nu håller på att skapa ska inte vara så fast som vanlig deg, utan ganska lös, men inte som en välling. Ungefär mitt emellan välling och fast deg. Surdegen får nämligen litet lättare att komma igång då. För att komma till rätt konsistens får du förmodligen tillsätta litet vetemjöl, eller ännu hellre mer grovt rågmjöl. Låt stå i degbunke med plast ovanpå och över det en ren linne- eller bomullshandduk. Den ska helst stå ovanpå kylskåpet, så att det blir rätt temperatur. Den ska stå minst 8 timmar. 

Ingredienser (på ett ungefär):
1 dl surdegskultur
1,5 liter 37-gradigt vatten
1 påse (1 kg) grovt rågmjöl
2 - 3 tsk salt
vetemjöl (kanske 1 kg) till rätt konsistens uppnåtts
.

Nu ska du baka ut degen.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Tillsätt vetemjöl och 2 - 3 tsk salt och börja bearbeta och knåda degen. 

     
Den kommer att kännas mycket kladdig, inte alls som den brukar kännas när du bakar annars.  Knåda inte degen utan platta ut den och vik ihop den flera gånger. När den börjar kännas bra (inte så kladdig), delar du upp den i kanske tre delar och läggar i limpformar. 
     

Låt jäsa i 4-6 timmar (Här är det inte tal om något snabbak inte!). Lägg över en ren handduk. Har du plats ovanpå kylskåpet är det bra, annars kan dom stå i normal rumstemperatur.

Sedan är det bara att grädda i ugn, c:a 200 grader. Hur länge? (c:a 35 - 45 minuter) Ja, det problemet slipper du om du köper en digital stektermometer, som brukar finnas för c:a 99 kr. Du sticker i spetsen i en av limporna när de har gräddat i c:a en kvart. Limporna är klara när temperaturen har nått 94 grader. Det brukar finnas larm på de digitala stektermometrarna, så man kan ställa in att den larmar när temperaturen har uppnått 94 grader! Lägg de färdiggräddade limporna på ett brödgaller och lägg en ren handduk över. KLART! 

Här är limporna redan gräddade och klara och dessutom inlagda i plastpåsar. 

     
 Skär en skiva. Bred på smör. Och njut!

© Rolf Malmquist