Packa ihop och packa upp filer och
mappar med programmet WinZip

Varför packar man ihop mappar och filer. 
  1. Du får en fil att hantera (i stället för kanske hundra), om du ska skicka den någonstans.
  2. Allting komprimeras, så den zippade filen tar mindre plats än allt som packas in i den zippade filen tillsammans.
  3. Du kan lösenordsskydda din zippade fil.
  4. Du kan göra en körbar fil av den zippade filen, så att den som tar emot filen inte behöver programmet för att packa upp den.
Alla skärmdumpar på den här sidan, d. v. s. bilderna, är från WinZip version 8.1! Om du laddar hem programmet nu, är det versionsnummer 9. Det kan se litet olika ut, men principen är den samma.  Instruktionerna nedan är gjorda steg för steg och det är totalt 10 steg!
/ Rolf Malmquist

Om du vill packa ihop ett mappsystem med mappar och filer, eller om du vill packa ihop bara ett antal filer, så markerar du först det som ska packas ihop.
Sedan högerklickar du någonstans i markeringen! En snabbmeny dyker upp. För muspekaren ner till WinZip och välj Add to Zip file... i nästa meny!
Tryck på End-knappen på tangentbordet och skriv namnet på din blivande zipfil, exempelvis tjosan.zip ;-) Du bestämmer naturligtvis själv vad filen ska heta!
Då ser det ut så här i dialogrutan. Se också till att klicka dit en bock till vänster om Save full path info! Du ska nu klicka på knappen som det står ADD på, eller det går lika bra att trycka ENTER!
När du har tryckt ENTER så kan det se ut så här beroende vilka filer och mappar du har packat ihop. Stäng nu WinZip-fönstret.
Om du har följt instruktionerna så hamnar den packade filen i samma mapp som du stod när du började markera och sedan packade ihop.
Att packa upp en "zippad" fil!
Det kan vara att du hämtar en zippad fil från Internet. Då kan det vara bra att veta hur du gör! Det första du gör är att dubbelklicka på filen, så öppnas den. Ett fönster öppnas och visar innehållet i den ihoppackade filen. Det du inte ser är mappar, du ser bara filerna. Däremot längst till höger ser du var varje fil ligger, d. v. s. om filen ligger i någon speciell mapp. Om vi öppnar den zippade fil som vi skapade nyss, så ser fönstret likadant ut som när vi skapade filen.
 
Om du bara ska packa upp (kopiera) några filer från WinZip-fönstret är det bara att dra och släppa till ett mappfönster i Windows, med vänster musknapp. Ska du däremot packa upp allt och ha kvar din mappstruktur, se nedan.
Klicka på knappen Extract i WinZip-fönstret och du kommer till en ny dialogruta, se bilden till höger. Klicka dig fram till den enhet eller mapp, där du vill skapa en ny mapp. Klicka sedan på knappen för att skapa en ny mapp.
Det är nämligen nästan en förutsättning att du packar upp allt i en ny tom mapp (för att hålla reda på filerna och mapparna)! Se till att bocken till vänster om Use folder names är ibockad, annars klicka i bocken. Annars behålls inte mappstrukturen! Se också till att punkten till vänster om All files finns, annars klicka dit den! Sedan klickar du på knappen Extract!
När du ser att WinZip har slutat att packa upp (när allt stannar) kan du stänga WinZip-fönstret. Öppna sedan mappen där du packade upp allt och kolla att allt finns där!

© Rolf Malmquist